Zuby

Přehnaná péče o zuby škodí

Milena Mocková
06.12.2011

Ze všech stran slyšíme, že bychom si měli čistit zuby několikrát denně. Bohužel to není zase až taková pravda. I zde platí přísloví – všeho s mírou. V dnešním článku se proto budeme věnovat zubům a péči o ně.

Nevhodnou, nedostatečnou ale také přehnanou péčí o zuby si můžeme porušit zubní sklovinu. Zuby jsou pak citlivější a daleko lehčeji se kazí. Škodí jim hlavně přílišné drhnutí a tvrdý kartáček. Zubní sklovinu narušují i potraviny, které obsahují kyseliny (džusy, víno nebo ovoce), protože ji naleptávají a tím přispívají ke kazivosti zubů.

Poškození skloviny

Příznaky poškození skloviny bývají docela nenápadné. Sklovina se nesprávným a častým čištěním postupně ztenčuje a na hranách zubů se tvoří průsvitná místa. Nebezpečí ztenčování skloviny spočívá především v tom, že se sklovina neobnovuje. Narušení skloviny je proto nutné předcházet.

Zuby by měly být vystaveny vlivu kyselin co nejkratší dobu. Zuby bychom si neměli čistit ihned po konzumaci potravin a nápojů, protože ztráta tvrdých zubních tkání se urychluje. S čištěním zubů je doporučeno počkat cca půl hodiny, aby se uplatnil neutralizační vliv slin.

Během dne jsou vhodné žvýkačky bez cukru, protože neutralizují prostředí v ústech a podporují tvorbu slin. Sladidlo ve žvýkačkách není potravou pro ústní bakterie, a tak v ústech nevzniká kyselé prostředí, které přispívá k rozpouštění skloviny a kazivosti zubů. Sliny obsahují minerály, jako je vápník a fosfáty, které posilují zubní sklovinu, takže je odolnější vůči kyselinám.

K očistě zubů bychom si měli vybírat raději měkké zubní kartáčky a pasty se zvýšeným obsahem fluoridu sodného, které zuby neodírají. Před samotným čištěním zubů je dobré si vypláchnout ústa čistou vodou. Velice dobré je, když má pasta složku na zpevnění skloviny.

Výživa působí i na zuby

Na zdraví zubů a dásní má vliv také výživa. Prospívají jim potraviny bohaté na vápník:

  • mák
  • brokolice
  • tmavě zelená listová zelenina
  • melasa
  • tofu
  • pšeničné klíčky

Naopak bychom měli omezit potraviny obsahující šťavelany, oxaláty, kofein a kyselinu fytovou, které zabraňují vstřebávání vápníku z potravin. Mimo to sem patří i bílá mouka, káva, černý čaj, cukr, špenát, rebarbora, chřest.

Na závěr uděláme malou rekapitulaci. Ideální je si čistit zuby ráno a večer měkkým kartáčkem a použít pastu na zuby s vyšším obsahem fluoridu sodného. Během dne si zase trochu požvýkáme a snížíme kyselost v ústech, která ohrožuje naše zuby.

 

Autor: Milena Mocková

Co způsobuje bolesti hlavy a migrénu?
Čím nám škodí bílý cukr?

Další články

Otravy houbami
Otrava

Otravy houbami

05.08.2012

Houbařská sezona je již v plném proudu a i přes opakovaná varování před jedovatými houbami hrozí některým houbařům nebezpečí otravy. V dnešním článku si popíšeme naše nejjedovatějš ...

Boj proti oparům
Opar

Boj proti oparům

19.04.2012

Trpíte na opary? Pak jistě víte, jak takový malý flíček dokáže potrápit. Někteří mají opar každou chvíli, jiní téměř nevědí, co to opar je.

Způsoby aplikace inzulinu
Cukrovka

Způsoby aplikace inzulinu

18.04.2012

Aplikace inzulínu je nezbytná součást léčby některých diabetiků. Takové případy nastávají, když slinivka plní svou funkci minimálně nebo vůbec a je nutné hormon inzulín v těle nahr ...

Co způsobuje bolesti hlavy a migrénu?
Migréna

Co způsobuje bolesti hlavy a migrénu?

13.12.2011

Bolest hlavy čas od času přepadne každého z nás. Důvody mohou být nejrůznější a obvykle bolest sama odezní, nebo si pomůžeme nějakým práškem. Chronické bolesti hlavy a migréna však ...

Robotická operace
Nemoci a léčba

Robotická operace

07.12.2011

Robotika v oblasti medicíny je pro laickou veřejnost stále záležitostí s mnoha otazníky, přestože všichni žasneme nad úspěšností operací a nevídanými možnostmi s ní spojené. Jde sk ...

Zelená vdova
Partnerské vztahy

Zelená vdova

19.11.2011

Zelená vdova je relativně nový pojem, který není ještě mezi lidmi známý. V dnešním článku si proto povíme, pro koho se toto označení používá, a poradíme, jak se vyhnout problémům v ...